Siirry suoraan sisältöön

Häijääläisfirma yhdisti kuljetukset ja ympäristöajattelun

Sade taukoaa sopivasti, kun valkoinen Opel Movano kurvaa tamperelaisen taloyhtiön pihaan lokakuisena perjantaiaamuna. Miika Tammisen ja Jani Rummukaisen päivä alkaa yksiön muuttotyhjennyksellä. Kahden miehen tiimi pakkaa asiakkaan tavarat muuttolaatikoihin, ja pian kuorma lähtee kohti asiakkaan uutta kotia.

Häijään Kuljetuspalvelu on perustettu Sastamalassa pari vuotta sitten. Miika ja Jani törmäsivät somessa tuon tuosta kyselyihin, joissa kaivattiin kuljetusapua. Yhteinen nimittäjä kyselyille oli tarve kuljettaa pieniä määriä tavaraa nopeahkolla aikataululla. Ketterälle kuljetuspalvelulle näytti olevan tilausta, ja Häijään Kuljetuspalvelu aloitti toiminnan vuonna 2020 aluksi toiminimellä. Yrityksen ideana on olla vaivaton vaihtoehto peräkärryn tai pakettiauton vuokraamiselle.

Kaksi miestä ja paku

Yrityksen palvelut on suunnattu etupäässä yksityisasiakkaille. Opel Movano lähtee tien päälle, kun kyseessä on yksiön muutto, torilöydön tai uuden tavaran nouto, varaston, kuolinpesän tai kiinteistön tyhjennys tai muuttotyhjennys. Periaate on, että kuljetetaan kaikkea mitä saadaan liikkeelle kahden miehen voimin ja mitä tavanomaisesta kotitaloudesta löytyy. Yrityksen päätoimialue on Tampereen ja Pirkanmaan seutu, mutta sen toimialue on koko Pirkanmaa. Kauemmaksikin ajetaan asiakkaan tarpeiden mukaan.


Eniten kysytään yksittäisten, isojen huonekalujen kuljetuksia, jolloin sohva tai sänky on saatava uuteen kotiin tai uudelle omistajalle. Häijään Kuljetuspalvelun avulla asiakas pääsee eroon myös kaatopaikkakuntoisista tavaroista, jotka toimitetaan jäteasemalle.


Toiminnan periaatteisiin kuuluu, että kuljetuspalvelujen tilaaminen on asiakkaalle mahdollisimman helppoa. Asiakas voi tehdä tarjouspyynnön ja saada tarjouksen WhatsAppin kautta. Viestipalvelu on osoittautunut helpoksi ja nopeaksi tavaksi sopia myös kuljetusten aikatauluista ja muista yksityiskohdista.


Yrityksille tarjottaviin palveluihin kuuluu sisäisiä kuljetuksia ja asiakastoimituksia. Pienet remonttitoimijat saattavat tarvita remonttijätteiden kuljetusta, ja taloyhtiöt kaipaavat satunnaisesti jätekatosten ja rappukäytävien tyhjennyksiä.

HÄIJÄÄN KULJETUSPALVELUN liikeideana on olla vaivaton vaihtoehto peräkärryn tai pakettiauton vuokraamiselle. Ja hyvin onkin Opelille piisannut työtä.

Vaivaton vaihtoehto

Häijään Kuljetuspalvelu erottuu muista alan toimijoista tarjoamalla palveluja kotitalouksien arkisiin, pieniin kuljetustarpeisiin. Tämän kokoluokan kuljetuspalvelu on puuttunut markkinoilta.

Toiminnan peruspilareina ovat asiakaslähtöisyys, helppous ja ekologisuus. Yrityksen verkkosivulla palvelut on muotoiltu asiakastarpeina, joihin pyritään vastaamaan mahdollisimman joustavasti.

Hinnoittelu on helppotajuista ja selkeää. Kuljetuspalveluun kuuluu kantotyö, polttoaine, ajokilometrit ja palvelun arvonlisävero. Asiakkaan ei tarvitse summailla työn kokonaishintaa verkkosivujen taulukoista, vaan tarjous lähtee WhatsApp-viestillä. Yhteisenä nimittäjänä kaikille palveluille on yrityksen valmius reagoida nopeasti ja joustaa asiakkaan aikataulujen mukaisesti. Asiakkaiden kannalta on tärkeää, ettei yritys toimi vain arkisin virka-aikana. Asiakaspalvelu on periaatteessa avoinna koko ajan, ja puhelimeen kilahtaviin tarjouspyyntöihin tulee vastattua myös iltaisin.

TÄMÄKIN JÄÄKAAPPI olisi siirtynyt oikeaoppisesti kierrätykseen Häijään Kuljetuspalvelulle viestiä laittamalla.

Kiertotalous on yritystoiminnan ytimessä

Kiertotalous on Häijään Kuljetuspalvelun toiminnassa arkipäivää. Yrityksen tehtävä on auttaa asiakkaita vertaiskaupassa ja tavaran kierrätyksessä.

– Kiertotaloudesta puhutaan monesti hienoilla termeillä, mutta meille ja meidän asiakkaillemme kyseessä ovat arkiset asiat. Se on sitä, että ostetaan käytettyä ja kierrätetään, toteaa Miika Tamminen.

–Yrityksemme toiminta on ollut alusta pitäen kiertotaloutta.

–Yrityksen toimittua jonkin aikaa halusimme tuoda kestävän kehityksen tietoisemmin osaksi palvelulupausta. Kierrätämme kaikki materiaalit hyötykäyttöön ja poistettavat tavarat lajittelemme asiakkaan puolesta oikeisiin jakeisiin jäteasemalla ja maksamme jätemaksut, hän lisää.

Jatkossa kuljetuspalveluun tullaan lisäämään myös tekstiilipesupalvelu. Ostaessaan kuljetuksen oheen tekstiilipesun asiakas saa kirpputorilta ostetun sohvan kotiin yhtä raikkaana kuin upouuden. Huoltopalvelun ansiosta tavaran käyttöikä entisestään pitenee.

Toistaiseksi yrityksen toiminta on niin pienimuotoista, ettei hiilijalanjäljen laskeminen ole ollut ajankohtaista. Investointi sähköautoon olisi optimiratkaisu, mutta toistaiseksi kustannus olisi yritykselle liian suuri. Hiilineutraalius on tavoitteena hyvä, mutta päästöjen kompensointiin ryhdytään vasta kun saadaan täysi varmuus siitä, että kompensointi todella toteutuu käytännössä.

–Toiminnan ekologisuus toteutuu meillä mahdollistamalla asiakkaille tuotteiden ja erilaisten materiaalien uudelleenkäyttö ja kierrätys, Miika toteaa.

Toiminnan sujuvuus ja osaksi myös yrityksen kannattavuus perustuu kuljetusten ja kuormien yhdistelyyn ja välivarastointiin. Joissakin tapauksissa hyväkuntoista tavaraa annetaan pois sosiaalisen median avulla.

MIIKA TAMMISEN mukaan heidän yrityksensä kaiken toiminnan peruspilareina ovat asiakaslähtöisyys, helppous ja ekologisuus.

Asiakkaat ovat työn suola

–Työssä parasta on joustavuus ja se, että työ ja muu elämä on helppo sovittaa yhteen, vaikka säännöllistä toimistotyöaikaa ei noudatetakaan, Miika kertoo. Työ on monipuolista ja vaihtelevaa, ja kuljetuspalvelujen lisäksi siihen kuuluu myös verkkosivujen ja sosiaalisen median ylläpitoa, hän lisää.

– Mieleen on erityisesti jäänyt 90-vuotias rouva, jonka autotalli oli täynnä tavaraa. Asiakas silmin nähden loisti, kun hän avullamme pääsi turhasta tavarasta eroon, Miika muistelee.

– Näemmekin itsemme ongelmanratkaisijoina, sillä tarjoamme kokonaisvaltaisen ja helpon palvelun, Miika summaa.

Mukaan KIERTO 100 -listalle

Häijään Kuljetuspalvelu on mukana KIERTO – Kiertotaloudesta kasvua -hankkeen ylläpitämällä KIERTO 100 -listalla. KIERTO 100 on lista Pirkanmaalla toimivista yrityksistä, joiden toiminta pohjautuu kiertotalouteen tai jotka ovat matkalla kohti kiertotaloutta.

Listalla oleviin yrityksiin tutustumalla muut yritykset voivat löytää kiertotalouden toimintatapoja, jotka auttavat oman kiertotaloussiirtymän suunnittelussa. Listalta voi löytyä myös yhteistyökumppaneita. Työnhakijoita KIERTO 100-lista auttaa löytämään työnantajia, jotka pystyvät tarjoamaan heille omien arvojen mukaista työtä. KIERTO-hanke tarjoaa yrityksille myös alaan liittyviä koulutuksia ja asiantuntijapalveluja.

KIERTO 100 -listan ja hankkeen verkkosivut löytyvät osoitteesta kiertotaloudestakasvua.fi.

Kuvat: HÄIJÄÄN KULJETUSPALVELU

Artikkelin on kirjoittanut RITVA PIETARINEN. Hän toimii Kiertotaloudesta kasvua -hankkeen hankeviestijänä.

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Pirkanmaan Yrittäjä -lehdessä 15.11.2022

Lue artikkeli Pirkanmaan Yrittäjien nettisivuilta.